De Lion’s Mane heeft door de jaren heen vele namen gekregen, in Japan staat deze bekend als de Yamabushitake maar in het westen kreeg hij onder andere de namen Hedgehog mushroom, Bearded tooth mushroom of Bear’s head maar tegenwoordig dus vooral bekend onder de naam Lion’s Mane. Het is wel duidelijk waarom deze naam gekozen is, de gelijkenis met de manen van een leeuw zijn namelijk overduidelijk. Het gebruik van deze paddenstoel komt uit de Oosterse geneeskunde en de helende eigenschappen die deze paddenstoel zou bezitten zijn op zijn minst indrukwekkend te noemen.
Bekijk hier onze Lion’s Mane extract capsules!
Medische toepassingen
De genezende eigenschap waar Lion’s Mane vooral bekend om staat is dat het dementie zou kunnen tegengaan. Naar mate je als mens ouder wordt zijn je hersenen steeds minder goed in staat om nieuwe verbindingen aan te leggen, dit is ook de reden dat de cognitieve eigenschappen van oudere mensen (bejaarden) achteruit gaan. Lion’s Mane bevat 2 stoffen waarvan is aangetoond dat het de groei van nieuwe hersencellen bevorderd en dit zijn hericenone en erinacine. Er zijn al wetenschappelijke proeven op muizen gedaan waarin is waargenomen dat Lion’s Mane beschermend werkt tegen Alzheimer. De symptomen van Alzheimer namen zichtbaar af en er trad geen hersenschade op als gevolg van Alzheimer. Er zijn voor zover bekend nog geen onderzoeken gedaan naar het effect bij mensen maar het is wel bekend dat het garant staat voor een mentale boost. Er is wel een onderzoek geweest waarin proefpersonen 3 gram Lion’s Mane poeder per dag namen gedurende 4 maanden en het mentaal functioneren zou hier zeer bij gebaat zijn. De effecten namen echter af na het stoppen van het gebruik.
Daarnaast zou Lion’s Mane ook helpen tegen milde symptomen van depressie en angststoornissen. Dierproeven hebben aangetoond dat Lion’s Mane helpt met het regenereren van hersencellen en zorgt voor een verbeterde functie van de hippocampus, dit gedeelte van de hersenen zorgt voor de verwerking van herinneringen en emotionele reacties. Volgens wetenschappers zou het juist door de beter werkende hippocampus komen dat angst en depressieve gevoelens zouden afnemen.
Lion’s Mane zou ook verantwoordelijk kunnen zijn voor een afname in risico op hartziekten. Onderzoeken op muizen en ratten lieten zien dat Lion’s Mane het vet metabolisme bevorderd en zorgt voor lagere triglyceridenwaarden. Triglyceriden zijn een soort vet en wordt gebruikt als een bron en opslagplaats voor energie in je lichaam. Als je te weinig beweging krijgt dan hopen deze cellen zich op en dat geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Testen hebben bewezen dat de paddenstoel kan helpen tegen het oxideren van cholesterol in je bloed. Deze geoxideerde cholesterol kan vast gaan zitten aan de wanden van je bloedvaten en hiermee het risico op een hartaanval of bloeding vergroten.
Er zijn nog veel meer positieve effecten op het lichaam die aan deze krachtige paddenstoel toe te kennen zijn, het boosten van je immuunsysteem, verminderen van stress, verminderen van symptomen van diabetes tot zelfs bestrijding van kanker. Helaas zijn de wetenschappelijke onderzoeken op mensen nog niet ver genoeg om echte claims te kunnen maken maar de resultaten die er tot nu toe bekend zijn liegen er niet op en zijn veelbelovend.
Het gebruik van Lion’s Mane als nootropic
Naast dat de paddenstoel al duizenden jaren in de oosterse geneeskunde als medicijn gebruikt wordt is hij de laatste jaren populair aan het worden als nootropic, een supplement dat de cognitieve functies van je hersenen zou stimuleren en verbeteren.
Het gebruik van Lion’s Mane helpt om de zenuwgroeifactor te verhogen, dit betekent dat beschadigde of ouder wordende hersencellen minder voor cognitieve problemen zoals geheugenverlies en gebrek aan concentratie zullen zorgen. De verhoogde zenuwgroeifactor zorgt dus voor groei en overleving van nieuwe neuronen in je hersenen en verbetert de synaptische plasticiteit wat je helpt om beter nieuwe informatie tot je te nemen. Simpel gezegd, je hersenen slijten minder snel en je zal makkelijker kunnen leren.
Hierboven kon je al lezen dat Lion’s Mane kan helpen tegen klachten van angst en depressie maar het kan ook goed helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van je humeur, vooral vrouwen in de overgang lijken hiervan te kunnen profiteren. Door het tegengaan van ontstekingen en het verbeteren van je bloedstroom helpt deze paddenstoel je hersenen te voorzien van meer bloed en meer bloed betekent meer zuurstof met als gevolg dat je hersenen optimaal kunnen presteren.
Veel gebruikers melden dat ze door het gebruik meer interesse hebben in de dingen en personen om zich heen. Veel meer dingen in het dagelijks leven kunnen jou op een positieve manier opwinden. Vooral andere mensen zullen je meer boeien en je krijgt zin om dat normaal zo ongemakkelijke gesprek bij de koffieautomaat op je werk te voeren
Ook tijdens het studeren zou een grote positieve invloed merkbaar zijn, stof die normaal saai en droog kan overkomen die neem je nu veel makkelijker op en het wordt makkelijker om dieper op de stof in te gaan. Je kan door Lion’s Mane waarschijnlijker een grotere hoeveelheid werk aan en je zal beter bestand zijn tegen stress.
Hoe je Lion’s Mane kan gebruiken
Belangrijk om te weten is dat het gebruik niet verslavend is en er zeer weinig tot geen tekenen van gewenning zullen optreden, je gaat dus niet steeds meer nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken. Als je gaat beginnen met Lion’s Mane kan kan je het beste starten met ongeveer 500 mg (een halve gram) per dag. Het extract is te koop als poeder (goedkoper) om zelf te doseren of als capsule en in deze laatste vorm zal je verschillende doseringen per capsule vinden.
Je kan er voor kiezen om de hele dosis in 1 keer te nemen bijvoorbeeld bij je ontbijt, bijvoorbeeld door je shake of yoghurt heen doen als je het poeder extract hebt. Je kan de dosis ook verdelen over 2 momenten op de dag, dat is net wat je zelf prettig vind. Als je het poeder koopt zorg dan dat je een nauwkeurige weegschaal hebt om dit af te wegen.
Geef je lichaam de tijd om te kunnen wennen aan deze paddenstoel gedurende ongeveer een maand. In deze maand zou je de dosis rustig kunnen opvoeren naar 1 gram per dag, na deze eerste maand zou je, als je dat nodig vindt de dosis nog geleidelijk kunnen verhogen naar 1.5 tot 2 gram per dag.
Houd goed in de gaten hoe je lichaam reageert op deze paddenstoel, schrijf het bijvoorbeeld op in een dagboekje of als notitie in je telefoon of agenda. Zo kan je goed monitoren wat welke dosering met je doet en je leert zo ook wat voor jou de ideale dosis is om te nemen.
Maar is dan alles positief of zijn er ook bijwerkingen?
Er zijn geen officiële onderzoeken gedaan naar de bijwerkingen van Lion’s mane op het menselijk lichaam maar het wordt wel als zeer veilig beschouwd. Er worden door gebruikers weinig tot geen bijwerkingen gemeld maar soms kunnen maagklachten optreden als je het op nuchtere maag neemt. In zeer zeldzame gevallen kan een jeukende huid het gevolg zijn. Omdat Lion’s Mane een paddenstoel is is het niet geschikt voor mensen met een paddenstoelen allergie.