Het wordt steeds populairder; microdoseren met psychedelica. Ook in de vorm van zelfmedicatie. Het verlicht of verhelpt onder andere depressie, ADHD en verslaving, ervaren gebruikers. Maar wat zijn de risico’s? Hoe ver is de wetenschap? En ligt lsd in de toekomst mogelijk in de apotheek?
‘Microdoseren met paddestoelen geeft me energie en focus’, ervaart een jonge vrouw die kampt met ADD en een burn-out. ‘Na drie weken microdoseren met psychedelische paddenstoelen heb ik geen last meer van depressieve gevoelens’, schrijft een andere gebruiker. En er zijn meer positieve verhalen. Veel meer, zo blijkt uit eenverzameling van 1850 verslagen van gebruikers uit 59 verschillende landen. Ze experimenteerden met hele kleine hoeveelheden LSD, psilocybine, Ayahuasca of iboga en ervoeren positieve effecten bij depressie, ADHD, migraine, dwang- en eetstoornissen, menstruatieklachten, verslaving, herstel van beroerte en allergieën. De rapporten zijn de afgelopen negen jaar verzameld door psycholoog James Fadiman, koploper op het gebied van onderzoek naar psychedelica.
Positieve verhalen
Ook de recente data-analyse van sociaal wetenschapper Toby Lea bevat veelal positieve uitkomsten. Hij onderzocht in opdracht van het Duitse Instituut voor Verslaving en Preventie de rapporten van 1100 gebruikers. Een van zijn conclusies: meer dan zestig procent van de deelnemers die microdoseerde vanwege depressieve klachten waren minder zwaarmoedig waren dan normaal.
Ook hadden veel deelnemers minder behoefte aan sigaretten en alcohol of waren zelfs gestopt met het gebruik ervan. Onder de rokers was dat vijftig procent, onder de drinkers zestig. “Microdoseren met psychedelica kan in de toekomst mogelijk een rol spelen bij de reguliere behandeling van depressie en verslavingen, maar eerst is er grootschalig klinisch onderzoek nodig om de mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties klinisch te onderzoeken om veiligheid te garanderen”, zegt Toby.
Klinisch onderzoek
De eerste stappen richting zulke onderzoeken worden nu gemaakt, met een aantal verkennende studies van Nederlandse bodem. Neem het recente onderzoek van neuroloog Kim Kuypers, die als wetenschapper verbonden is aan de universiteit van Maastricht.
Met financiering van de Beckly Foundation, een Engelse NGO en denktank die het therapeutische potentieel van psychedelica wil onderzoeken en benutten, heeft ze net de eerste fase van haar onderzoek afgerond: een placebo-gecontroleerde klinische studie naar het effect van LSD-microdosering onder 24 proefpersonen.
“Het heeft effect, is een van de eerste conclusies”, aldus Kim. Deelnemers hallucineerden niet, maar omschreven wel een veranderde waarneming. Ze zagen bijvoorbeeld letters op de deur van het lab dansen. “Zo weten we dat het werkt, daar waren we namelijk sceptisch over. Omdat het over zulke kleine hoeveelheden gaat hielden we rekening met het placebo-effect.”
Een andere belangrijke conclusie is een toename van focus. Kim: “Proefpersonen werkten met meer aandacht aan bepaalde taken. Dat zou kunnen verklaren waarom mensen met ADHD het soms inzetten als zelfmedicatie.”
In de apotheek
In een vervolgstudie onderzoekt Kim de cognitieve en emotionele impact van microdosering gedurende een paar weken. Maar voordat je lsd op doktersadvies verkrijgbaar kunt krijgen, zijn er nog veel meer onderzoeken nodig onder mensen mèt psychische stoornissen. Vooralsnog testen wetenschappers alleen nog op gezonde proefpersonen.
Volgens Kim duurt het zeker nog vijf tot tien jaar voordat zo’n medicament in de apotheek ligt, als dat al gaat gebeuren. Er is al wel een Britse organisatie genaamd Compass Ways, die mogelijk een variant van psilocybine, de werkzame stof in truffels, gaat patenteren en op de markt brengen. Op het moment produceren ze al psilocybine voor mensen met onbehandelbare depressie.
De voordelen van een kleine dosis
Microdoseren met ongeveer 1/10 van de standaard dosering kan volgens Hein vele voordelen bieden. “De risico’s zijn aanzienlijk kleiner, je gaat er niet van hallucineren, maar komt wel in een verhoogde staat van bewustzijn. Dat kan helpen om ongezonde patronen te doorbreken en emoties te verwerken”, zegt Hein.
Een ander voordeel: je kunt het beter integreren, omdat je het in het dagelijks leven gebruikt. Bijvoorbeeld een maand lang om de drie dagen. Hein: “Het contrast tussen een diepe spirituele ervaring met een volledige dosis Ayahuasca en dan weer op je werk zijn is groot. Mensen die microdoseren doen dat terwijl ze gewoon hun leven leiden.”
Minder bijwerkingen
Hein merkt dat een groot deel van de mensen die microdoseert psychedelica gebruikt als zelfmedicatie en de ervaring deelt dat reguliere medicatie niet helpt, maar wel vele bijwerkingen kent. Onderzoek van Toby bevestigt dat. “Meer dan de helft van de ondervraagden richten zich tot psychedelica vanwege psychische problemen als depressie of angsten. Een deel daarvan is ontevreden over het effect van reguliere medicijnen.”
Ten opzichte van antidepressiva, pijnstillers of ritalin kent psychedelica volgens de gebruikers vele voordelen. Je hebt geen last van nare bijwerkingen als libidoverlies, gewichtstoename, hyperactiviteit en mogelijk nog meer depressieve gevoelens, zoals bij reguliere medicatie vaak het geval is. Sterker nog: gebruikers melden minimale bijwerkingen.
Risico’s
In het onderzoek van Toby gaf slechts een klein percentage van de deelnemers aan zich angstig te voelen en overprikkeld. “Wellicht moeten we daaruit opmaken dat niet het juiste ‘medicijn’ is voor erg angstige mensen.”
Een volledige dosis psychedelica kan mogelijk een psychose triggeren bij mensen die daarvoor gevoelig zijn, bij microdosering is dit nog niet aangetoond. “Het is niet allemaal ‘glitter’”, zegt Kim. “De langetermijneffecten zijn nog niet bekend. Wat doet jarenlang microdoseren met je? Teveel blauwe bessen gaan uiteindelijk ook oxideren in je lichaam, al zijn ze in kleinere hoeveelheid nog zo gezond.”
Alhoewel psychedelica tot nu toe niet als geestelijk of lichamelijk verslavend wordt beschouwd, ziet Kim ook gevaar in psychische afhankelijkheid. “Straks voelt iemand zich alleen nog maar gelukkig met truffels op. Het is belangrijk om mensen goed te informeren over mogelijke risico’s.”
“Mogelijke psychische afhankelijkheid geldt voor alle reguliere medicijnen en psychedelica is vele malen veiliger dan speed bijvoorbeeld, waar ritalin een afgeleide van is. Het leven bestaat uit risico’s, psychedelica ook. Gebruik daarom je verstand”, is Heins advies.
Je kunt veilig en legaal microdoseren in Nederland met psychedelische truffels, die koop je op deze website. Fadiman’s onderzoeksteam heeft een lijst gemaakt van alle medicijnen en supplementen die tot nu toe zonder problemen zijn gecombineerd met microdosering, die vind je hier.
Hoe werkt het?
Meer focus en energie, meer verbondenheid met jezelf, anderen en de natuur, meer in het ‘hier en nu’, een positieve stemming die nog dagenlang aanhoudt, meer zelfvertrouwen, beter slapen, eten en voor jezelf zorgen: de lijst aan positieve effecten van microdoseringen psychedelica is eindeloos. Maar hoe werkt het middel eigenlijk?
“Dat weten we (nog) niet, maar wat zeker is: psychedelica beïnvloedt serotoninelevels in je brein, die onder andere onze stemming regelen. Ook doet het iets met bepaalde receptoren, die voornamelijk verantwoordelijk zijn voor ons leren, geheugen en denkvermogen”, zegt Kim.
In 2016 maakten wetenschappers hersenscans van mensen nadat ze een hogere dosis LSD (75 microgram) hadden genomen. Na vergelijking met placebo toonden ze aan dat verschillende hersengebieden beter met elkaar samenwerkten. Tegelijkertijd werden hersengebieden die zintuigelijke informatie en bewustzijn controleren, ook wel geassocieerd met ‘het ego’ inactiever.
Dit verklaart mogelijk waarom gebruikers in staat zijn zich los te maken van de rigide denkwijzen, die ten grondslag liggen aan moeilijk te behandelen aandoeningen, zoals depressie en verslaving. Hein: “Als je een patroon niet kunt verbreken, creëer dan een nieuwe. Het lijkt alsof psychedelica dat doet: nieuwe verbindingen in je brein creëren.”
Of dat ook zo werkt bij microdoseringen weten we binnenkort: de Beckley Foundation start samen met het Londense Imperial College ook een uitgebreid hersenonderzoek naar LSD-microdosering.
“Maar”, waarschuwt Hein. “Microdosering is geen quick-fix. Je moet zelf actief aan de slag. Nadenken over je intenties en inzichten en veranderingen bijhouden in een dagboek. Als je denkt dat het middel je problemen oplost, blijf je in de slachtofferrol en zul je nooit een patroon doorbreken. Vergelijk het met een e-bike. Je gaat sneller vooruit, maar je moet zelf trappen.”
Artike geschreven door: Marijke van der Linde