We zouden onszelf kunnen bestempelen als zoekers. Iedereen lijkt – in meer of mindere mate – op zoek naar iets. Geluk, voldoening, zingeving van het leven. Het zoekende pad kan vele richtingen uitslaan, men kan volledig verdwalen of via allerlei omwegen toch weer op hetzelfde weggetje uitkomen.
Als ik kijk naar de zoeker in mezelf, kan ik wel eens lachen om de toeren die ze uithaalt. Soms word ik ook angstig of wanhopig, op momenten dat ik het gevoel heb geen stap verder te zijn gekomen. In dit blog bespreek ik microdoseren, een manier die mij en vele anderen heeft geholpen op het pad.
Angst in onze moderne maatschappij
Hoogstwaarschijnlijk heb je wel vaker in je leven te maken gekregen met een moment van angst. Dit gevoel is onderdeel van het leven en heeft ook een goede reden: het beschermt ons tegen gevaar. Wanneer ons lichaam onderhevig is aan angst, zijn we alert en gespannen. In feite bereiden we ons voor op vechten of vluchten en dit heeft ons in het verleden van vele penibele situaties gered.
Tegenwoordig leven we echter in een chaotische, maar zeer “veilige” wereld, waarin we niet meer zo bang hoeven te zijn dat we worden opgegeten door een wild beest. Toch blijft ons lichaam signalen uitsturen van gevaar en maakt ons oerbrein geen wezenlijk verschil tussen een drukke stad, een belangrijk examen voor school, of het dreigende gevaar van een agressieve holbewoner. Angst is een reactie op een onvoorspelbare en chaotische omgeving. Hierdoor kampen veel mensen met angststoornissen. Zeker in de drukke stad, of bij een baan of studie waar veel van je gevraagd wordt, ligt een angstprobleem al snel op de loer.
Drukke omgeving
De vele psychische problemen die de kop oprukken liegen er niet om: we leven over het algemeen in een gestresste omgeving met heel veel prikkels. Tel daarbij op dat veel mensen op zoek gaan naar destructieve manieren om hiermee om te gaan en het zal niet verwonderen dat we onze levensstijl beter eens grondig kunnen herzien.
Heb jij een angststoornis?
Wanneer gevoelens van angst je hele leven gaan beheersen en je niet meer normaal kunt functioneren, is er misschien sprake van een angststoornis. Vooral jonge mensen kunnen hier veel last van hebben, ouderen (boven de 60) hebben hier over het algemeen beduidend minder last van. Angstproblemen onder de 18 jaar komt ook voor, zeker tussen de 17 en 18 jaar.
Enkele voorbeelden van symptomen kunnen zijn:
- Overmatig piekeren over (onbeduidende) dingen en je constant zorgen maken
- Angst om over straat te wandelen
- Smetvrees
- Bang zijn voor een groep te spreken en je angstig voelen bij anderen
Hoe werkt jouw brein op angst?
Mensen met een angststoornis hebben een brein dat anders reageert op bepaalde situaties. Zo kan iemand angstig worden door ineens in een groep te staan met andere mensen. Hoewel dit een neutrale situatie is, geeft het brein signalen van gevaar af. Onderzoek wijst uit dat bij mensen met een angststoornis verkeerde patronen in het brein zich hebben ontwikkelt. Iets was ooit als eng werd ervaren, wordt nu altijd zo geclassificeerd door de hersenen. Het kan heel moeilijk zijn hier uit te komen.
Als je je brein voorstelt als een besneeuwde berg, van waaruit bepaalde gedachtepatronen als een slee weggetjes creëren, kun je je inbeelden dat het steeds moeilijker wordt niet steeds weer hetzelfde spoor te volgen, dat een steeds diepere indruk achterlaat. Vandaar dat we ook wel spreken van ‘ingesleten patronen’.
Neuroplasticiteit
In feite is het brein een veerkrachtig en flexibel instrument, dat in staat is zichzelf te vernieuwen en veranderen. Dit kan met behulp van verschillende hulpmiddelen. Sporten, verandering in eetgewoonten, meditatie, dans, kunst en seks zijn allemaal manieren waarop ons brein geherprogrammeerd kan worden. Een andere manier, die steeds meer aan populariteit wint, is microdoseren met psilocybine. Verschillende onderzoeken tonen aan dat psychedelica ons brein kan helpen nieuwe neurologische wegen te vinden, die slimmer en niet-destructief zijn.
Microdoseren met psilocybine en het doorbreken van destructieve patronen
Er zijn ontelbaar veel anekdotische verhalen terug te vinden over mensen met uiteenlopende psychische klachten, vastgeroeste patronen, die baat hebben bij microdoseren. Ondertussen zijn er ook vele wetenschappelijke onderzoeken bezig die in kaart proberen te brengen hoe deze entheogene stoffen nu hun werk doen. Vooralsnog blijft veel in mysterie gehuld.
Wetenschapper Robin Carhart-Harris, verbonden aan het Imperial College London als hoofd van het Center for Psychedelic Research, verwoordt het als volgt: “het brein is bepaalde weggetje gaan volgen en in een patroon van destructief gedrag terecht gekomen waar het niet meer uit komt. Het introduceren van een psychedelicum zorgt ervoor dat de boel een beetje door elkaar wordt geschud, zodat er vervolgens ruimte komt voor nieuwe paden die een heel nieuw systeem kunnen creëren dat veel productiever is voor de persoon.”
Voordelen van microdoseren met psilocybine: minder angst en meer geluk
Grootschalige onderzoeken op basis van ervaringsverhalen tonen aan dat microdoseren met psilocybine voor een sterke verbetering in gemoedstoestand kan veroorzaken. Er zijn tal van ervaringsverhalen bekend waarbij gebruikers hun destructieve gedachtepatronen konden doorbreken en vervangen door een positieve kijk, meer energie en verbetering in contact met zichzelf en met anderen.
Deze studie uit 2019, gedaan aan de universiteit van Toronto, deed onderzoek naar de effecten van microdoseren met psilocybine en bracht deze in kaart. Van de bijna 300 deelnemers gaf 26.6% aan meer geluk, vrede en dankbaarheid te ervaren. Ook hadden ze spirituele inzichten en konden ze bepaalde gevoelens, waaronder die van angst, beter verwerken.
Een internationale studie op nog grotere schaal, gedaan in 2018, ondervroeg meer dan 1000 mensen die microdoseerden. Hierbij gaf 44% aan dat hun mentale gezondheid ‘veel beter’ was dankzij microdoseren.
Aan de universiteit van Maastricht werd aangetoond met een onderzoek dat het microdoseren met psilocybine voor een positieve verandering zorgde bij individuen die kampten met een angststoornis of depressie. De resultaten waren beter dan bij conventionele psychiatrische therapie.
Risico’s en uitdagingen bij microdoseren met psilocybine
Microdoseren is niet voor iedereen geschikt. Uiteraard reageert niet iedereen hetzelfde op stoffen en kan het zijn dat je anders reageert op psychedelische stoffen. Voor sommigen kan de werking van psilocybine overweldigend zijn, al is dit een klein percentage. In dit onderzoek uit 2019, gaf 20% van de meer dan 1000 ondervraagden aan bijwerkingen te hebben van de microdosis, waaronder duizeligheid, misselijkheid, paranoia en verhoging van angstgevoelens. Dit heeft echter vaak te maken met verkeerd doseren. Bij een te hoge dosering is er geen sprake meer van een microdosis en vergroot de kans op niet-gewenste bijwerkingen.
Dosering: het is heel belangrijk precies te weten hoeveel actieve stof een microdosis bevat. Bij truffels of paddo’s kan dit nogal verschillen. Dit heeft ermee te maken dat het een natuurlijk product is, waardoor er verschillen kunnen zijn in hoeveelheid vocht en actieve bestanddelen. Helaas weet het grootste gedeelte van mensen die microdoseren niet precies hoeveel ze nemen. In dit onderzoek lees je hier meer over. Houd je daarom altijd aan het advies en gebruik enkel microdosing producten die hiervoor bedoeld zijn. Hierdoor wordt de kans op adverse reacties minimaal.
Hoe werkt microdosing met psilocybine?
Microdoseren met psychedelica is interessant voor mensen die op subtiele wijze de kracht van deze entheogene middelen willen ervaren, zonder in een complete trip of mystieke ervaring terecht te komen. Het innerlijke werk dat verricht kan worden verloopt rustiger en in feite bijna zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Toch kan er van alles gebeuren in de hersenen en kunnen programma’s die grijs zijn gedraaid op lange termijn van toon en kleur veranderen en misschien zelfs verdwijnen.
Microdoseren met psilocybine staat, samen met LSD, op nummer één van meest gebruikte stoffen om mee te microdoseren. Psilocybine wordt teruggevonden in psilocybe paddenstoelen die je zelf kunt kweken, en Magische Truffels; bij ons te koop in speciaal ontwikkelde microdosing setjes.
Herprogrammeer je brein met het Paul Stamets protocol
Lion’s Mane, de medicinale paddenstoel die steeds meer aan bekendheid wint in het westen, staat bekend om zijn helende eigenschappen voor het brein. De werkzame stoffen in de paddenstoel kunnen helpen bij aandoening zoals Alzheimer’s, omdat ze bescherming bieden en op unieke wijze. Paul Stamets ontwikkelde een speciale Microdoseer Stack formule voor het herprogrammeren van het brein, om op die manier destructieve gedachtepatronen te kunnen doorbreken. Dit op volledig natuurlijke wijze.
Geschreven door: Elena Sirius